facebook 20  instagram 20

Jovan Kolundžija i Natalija Mladenović

Sreda, 8. jul, 20 časova
Zadužbina Ilije M. Kolarca
Jovan Kolundžija, violina
Natalija Mladenović, klavir

 

Program

Žan-Mari Lekler (1697-1764)
Sonata za violinu i klavir u De duru
Allegro
Sarabande
Tambourin

Ludvig van Betoven (1770-1827)
Sonata za klavir i violinu br. 8 u Ge duru, op. 30/3 (1803)        
Allegro assai
Tempo di Minuetto, ma molto moderato e grazioso
Allegro vivace

Pauza

Petar Iljič Čajkovski (1840-1893)
Dumka (scena iz ruskog sela) za klavir, u ce-molu, op. 59 (1886)
Andantino cantabile – Con anima – Moderato con fuoco – Andante meno mosso – Adagio, diminuendo

Kamij Sen-Sans (1835-1921)
Havaneza, op. 83 (1887)

Henrik Vjenjavski (1835-1880)
Poloneza u De duru, op. 4

Violinista Jovan Kolundžija je rođen u Beogradu, gde je magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Petra Toškova, a usavršavao se kod čuvenog violiniste Henrika Šeringa, čiji je bio najomiljeniji učenik. Iza sebe ima više od četiri hiljade održanih koncerata u zemlji i svetu.
Nastupao je u najpoznatijim svetskim koncertnim dvoranama poput Karnegi Hola u Njujorku, koncertne dvorane Čajkovski u Moskvi, Gavo u Parizu, Sale filharmonije Žorž Enesku u Bukureštu, Santa Ćećilija u Rimu, Beas Artes u Meksiko Sitiju, Gevandhaus u Lajpcigu, koncertne dvorana Dvoržak, i dr. kao i na koncertnim turnejama na svim kontinentima. Gostovao je na brojnim prestižnim festivalima (Salcburg, Berlin, Evijan, Praško proleće, Bratislavske muzičke svečanosti, svi značajni festivali u nekadašnjoj Jugoslaviji...) i održao je veliki broj humanitarnih koncerata.
Sarađivao je sa uglednim umetnicima kao što su: Henrik Šering, Aldo Čikolini, Aleksis Vajsenberg, Lovro Matačić, Vaclav Smetaček, Oskar Danon, Aleksis Hauzer, Veronika Dudarova, Keniširo Kobajaši, Hans Peter Frank, Jevgenij Svetlanov, Karlo Ceki, Sikstin Erling, Pavle Dešpalj, Živojin Zdravković, Milan Horvat, Mladen Jagušt, Šeldon Morgenstern itd.
Veliku pažnju privukli su koncertni poduhvati Jovana Kolundžije Deset veličanstvenih  (deset violinskih koncerata za samo četiri dana, sa Beogradskom filharmonijom i Gudačima sv.Đorđa), kao i projekti izvođenja integralnih opusa sonata L. van Betovena (2008), V. A. Mocarta (2009) i J. Bramsa (2010). Snimio je veliki broj LP-a i CD-a, a samo u okviru programa RTS-a ima preko dvesta sati snimljenog materijala.
Jovan Kolundžija je osnivač Centra lepih umetnosti „Guarnerius“ u Beogradu, koji nosi naziv po Gvarneri violini iz 1754. godine, na kojoj Jovan nastupa poslednjih dvadesetak godina. „Guarnerius“ je 2013. godine dobio status Ustanove kulture od nacionalnog značaja.

U saradnji sa Centrom lepih umetnosti „Guarnerius“

cebef logo cir

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом.

Оснивач

grb-bg-cir

Контакт


Адреса : Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

Програм - pdf

.program 2019