facebook 20  instagram 20

Kamerna muzika u Versaju

Nedelja, 12. jul, 20.30 časova
Kuća kralja Petra Prvog
„Kamerna muzika u Versaju“
koncert ansambla „Beogradski barok“

 

KAMERNA MUZIKA U VERSAJU

Rolan Mare (Roland Marais, c. 1685 – c. 1750)
KOMADI ZA VIOLU, Druga sveska (Pièces de Viole, Deuxième Livre – 1738)
Prva svita (Suite I)
Prelude / Le Bruneau / Allemande / La Baralle/ Sarabande /La Ryneveld /Rondeau/
Le Monclot/ Gavotte/ La St. Jacques

Žan-Filip Ramo (Jean-Philippe Rameau, 1683-1764)
KONCERTNI KOMADI ZA ČEMBALO (Pièces de clavecin en concerts – 1741)
Prvi koncert (Premier Concert)
La Coulicam – Rondement
La Livri – Rondeau gracieux
Le Vézinet – Gaiement sans vitesse

Peti koncert (Cinqueme Concert)
La Forqueray / La Cupis / La Marais

Maren Mare (Marin Marais, 1656-1728)
TRIO KOMADI ZA VIOLINE I VIOLU DA GAMBA
(Pièces en trio pour les violons & dessus de viole – 1692)
Svita u Ge (Suite en g)
Prélude –  Fantaisie – Sarabande – Rondeau – Gavotte –
Menuet I  – Menuet II – Petitte Passacaille

Nastupaju:

Katarina Aleksić i Katarina Popović, barokne violine;
Srđan Stanić, viola da gamba; Jovana Topalov, čembalo

 
Kamerna muzika u Versaju
Ansambl Beogradski barok daje svojevrsni prikaz kamerne muzike na francuskom dvoru kroz dve generacije muzičara.  Program je obojen dominantnim bojama dva 'kraljevska' instrumenta – čembalom i viola da gambom, njihovim interakcijama i zajedničkim muziciranjem sa, u ono vreme novim, 'italijanskim' violinama.
Program započinje violska svita Rolana Pjera Marea, eminentnog muzičara i pedagoga. Rolan je bio četvrto (od ukupno devetnaest!), i sigurno najpoznatije dete čuvenog gambiste i dvorskog muzičara Marena Marea pod čijim uticajem i komponuje. Dva opusa komada za violu iz 1735. i 1738. godine prožeti su rokoko stilom - novinom koju u Rolanovu kompoziciju verovatno donosi i njegovo blisko prijateljstvo i saradnja sa dominantnim kompozitorom tog perioda - Žan Filip Ramoom.
Po principu sjedinjenih stilova - Les goûts réunis, koji je u Francuskoj prvi uspostavio Fransoa Veliki Kupren, Žan Filip Ramo komponuje svoja jedina dela kamerne muzike - Pièces de clavecin en concerts objavljena 1741. godine. Iako su kritičari prvo prebacivali Ramou da je suviše tradicionalno francuski orijentisan, a nešto kasnije da je previše usvojio uticaje italijanske muzike on spaja ova dva stila: francusku introvertnost i komplikovanost sa italijanskom ekstravagancom i jednostavnošću. Kao kompleksna i inteligentna ličnost, Ramo u ovim paradoksima nalazi ključ za snažnu muziku koja nosi jedan novi karakter. Za razliku od uobičajenog kontinua, čembalo je ovde u ‘srcu’ ansambla i svira virtuozno ispisanu obligato deonicu koja podjednako deli tematski materijal sa violinom i viola da gambom.  
Francuska barokna svita jednog od utemeljivača muzike za viola da gambu Marena Marea je svojevrsni ‘povratak u prošlost’ i završetak koncerta u samim osnovama francuske kamerne muzike. Pre Kuprena, Monteklera i Lalanda upravo je Mare bio najtraženiji instruktor i stručnjak za francuski stil. Njegove svite su objavljene pod imenom ‘komadi za trio’ - Pièces en trio 1692. godine i prikazuju potpuno novu stranu Mareovog rada - on ne komponuje više samo za sebe, već uključuje i druge, sjajne kamerne muzičare sa dvora kralja Luja XIV kao što su čembalista Danglber, violinisti Kiez i Maršan, flautisti Deskoto i Rebile, i gitarista Vize. Svite su sa posebnom pažnjom posvećene poznatoj dvorskoj balerini Mari Ani Roland, Mareovoj dugogodišnjoj muzi i predstavljaju jedno od prvih dela za dva visoka glasa i bas ikada objavljenih u Francuskoj.
Rastko Popović
 
Beogradski barok
Ansambl Beogradski barok (Belgrade Baroque) je osnovan 2003. godine na inicijativu violiniste Predraga Novovića (Švedska/Srbija) i grupe studenata koji su aktivno učestvovali u radu Novovićeve barokne radionice u beogradskoj muzičkoj školi Josip Slavenski i na FMU u Beogradu. Beogradski barok čine muzičari koji se bave istorijski informisanom interpretacijom muzike XVII i XVIII veka svirajući na autentičnim instrumentima iz tog perioda, i jedan je od prvih ansambala te vrste u Srbiji.
Ansambl je radio sa mnogim renomiranim muzičarima iz oblasti rane muzike i uspešno je nastupao na koncertima u zemlji i inostranstvu (pozorište Confidancen - Urliksdal (Stokholm), Timisoara Early Music Festival, Međunarodni festival čembala Čembalo živa umetnost, Festival rane muzike Studija za ranu muziku, Salzkammergut Festwochen...).
Od 2010. godine Austria Barock Akademie pruža podršku ansamblu stipendirajući pohađanje majstorskih kurseva u Gmundenu (Austrija) čime članovima ansambla omogućava usavršavanje kod vodećih umetnika iz oblasti istorijski informisane interpretacije. Kao dobitnik nagrade Austria Barock Akademie Prize 2011 ansambl Beogradski barok je nastupao po prvi put u Beču u ÖRF Radiokulturhaus - Großer Sendesaal u novembru 2012. godine, uz direktan prenos na nacionalnom radiju. U 2014. godini ansambl nastupa u okviru koncertne sezone Studija 6 Radio Beograda, uz direktni prenos na Trećem programu Radio Beograda i televizijskom kanalu RTS Digital.

KKP-logo SVsrednjigrbTekst

cebef logo cir

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом.

Оснивач

grb-bg-cir

Контакт


Адреса : Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

Програм - pdf

.program 2019