facebook 20  instagram 20

Katarina Jovanović - Bojana Dimković

Nedelja, 5. jul, 20.30 časova
Kuća kralja Petra Prvog
Katarina Jovanović, sopran
Bojana Dimković, čembalo

 

“Tajne” – barokne pesme i arije

Nikolo Pičini (1728-1800)
„O nuit, Déesse du mystère“, iz opere Le faux Lord

Alesandro Skarlati (1660-1725)
 „Se Florindo è fedele“, iz opere La donna ancora è fedele

Frančesko Bartolomeo Konti (1681-1732)
„Quella fiamma che m'accende“

Alesandro Skarlati
„Son tutta duolo“

Antonio Kaldara (1670-1736)
„Alma del core“, iz pastorale La constanza in amor vince l'inganno

Markantonio Ćesti (1623-1669)
„Vieni, vieni Alidoro“, iz opere Orontea

Đovani Batista Pergolezi (1710-1736)
„Mentre dormi amor fomenti“, arija iz opere L’Olimpiade

Markantonio Ćesti
„Intorno all'idol mio“, arija iz opere Orontea

Antonio Kaldara
„Come raggio di sol“

Alesandro Stradela (1639-1682)
„Col mio sangue comprerei“, arija iz opere  Il Floridoro

Domeniko Sari (1679-1744)
„Non ha ragione, ingrato“, arija iz opere Didone abbandonata

Sa oko 580 nastupa u poslednjih 17 godina, Katarina Jovanović važi za jedan od najlepših i najekspresivnijih glasova na operskim i koncertnim podijumima Evrope.
Magistrirala je u Beogradu i usavršavala se u Londonu na Guildhall School of Music and Drama. Studirala je pevanje kod Irine Arsikin, Rudolfa Pirneja, Dženis Čepman, Dženin Reis. Pohađala je majstorske radionice Tomasa Kvasthofa, Kristofa Ešenbaha, Benite Valente, Dmirtija Hvorostovskog, Robina Boumana. Više sezona je učila od Grejema Džonsona u okviru projekta Songmakers Almanach. U okviru edukativnih serija Vigmor hola u Londonu, učila je od Ditriha Fišera Diskaua.  
Tumačila je brojne vodeće uloge sopranskog repertoara među kojima su Violeta Valeri (Travijata), Tatjana (Evgenije Onjegin), Lina (Stifelio), Leonora (Trubadur), Norma, Margareta (Faust), Mimi (Boemi), Aida, Amelija (Bal pod maskama), Dona Ana, Dona Elvira (Don Đovani), Vitelija (Titovo milosrđe), Grofica Almaviva (Figarova ženidba), Elektra (Idomeneo), Madalena (Andrea Šenije) itd.
Katarina Jovanović je nastupala u koncertnim dvoranama, operskim scenama i na festivalima od Beograda do Ostrave, Londona do Brizbejna, Pariza do Čikaga, Berlina do Peralade.       
Sarađivala je sa umetnicima kao što su Dejvis, Elder, Ešenbah, Rostropovič, Višnjevskaja, Domingo, Nordman, Kazadesi, Mersije, Karabčevski, Manof, Dukro, Fonten, Foster, Bouman, Mula, Raimondi, Akočela, Ramster, Medkalf, Lojd-Evans, Sinadinović, Kinka…  
Katarina Jovanović je snimala za France 2 i 3, BBC, ARTE, Mezzo i sve radio i televizijske stanice u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Njen prvi CD, sa pijanistom Brunom Fontenom i klarinetistom Floranom Eoom, objavljen je na etiketi Transart Live.  Godine 2011. Katarina je snimila disk posvećen Bizeu za Naxos sa Žan-Klodom Kazadesijem i Nacionalnim orkestrom iz Lila. Ovaj snimak je izabran za CD meseca časopisa Gramofon kao i najbolji snimak BBC magazina.
Katarina Jovanović je bila umetnička direktorka Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Docent je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.
Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja: prve nagrade i nagrade publike na takmičenju Monserat Kabalje, Nagrade za najboljeg mladog umetnika UMUS-a itd. Takođe je bila finalista takmičenja OPERALIA u Vašingtonu. Katarina Jovanović je dva puta bila nominovana za najvažniju francusku muzičku nagradu Muzički pobednici (Victoires de la musique).
Katarina Jovanović je, od maja 2013. godine, nosilac ordena Viteza umetnosti i književnosti francuske vlade (Chevalier des Arts et des Lettres).

bojana-dimkovic-mBojana Dimković, rođena u Beogradu, vodi raznovrsnu karijeru kao pijanistkinja, čembalistkinja, kamerni muzičar i predavač. Trenutno je zaposlena na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu i na završnoj je godini izvođačkih doktorskih studija na katedri za kamernu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.
Sa svojih šesnaest godina dobija stipendiju za ulazak u prestižnu školu za muzičke talente “Persl” u Londonu posle koje nastavlja školovanje na Gildhol školi za muziku i dramu gde diplomira na odseku za klavir u klasi Kerolajn Palmer. Master diplome dobija najpre na odseku za kamernu muziku, a potom i na klavirskom odseku (Artist Diploma) u klasi Čarlsa Ovena. Interpretaciju na starim instrumentima izučava na postdiplomskim studijama u klasi Karol Ćerasi (čembalo i fortepiano) i kod Džejmsa Džonstona (šifrovani bas).
U poslednje vreme je ostvarila saradnju sa Novom beogradskom operom, Beogradskom baroknom akademijom, Ansamblom Metamorfozis, Gudačima Svetog Đorđa, Kameratom Serbikom i sa mnogobrojnim solistima. Van granica zemlje, zapaženi su nastupi sa ansamblima “The Nightingale Trio”, “The Early Music Experiment” i baroknim ansamblom “The Musicians of London Wall”.
Koncertni angažmani Bojane Dimković uključuju nastupe u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Italiji, Irskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj i na Islandu. Izdvajaju se koncerti u dvoranama Vigmor hol, Rojal festival hol, Sent Džons Smit skver, Sent Martin in d filds i u Bakingemeskoj palati. Gostovala je na festivalima Čeltenam, London Siti, Oksford lider, Tjudli, Hamsted/Hajgejt, Stiv Rajš, Hendl kao i u svim značajnim koncertnim dvoranama i na festivalima u zemlji. Učestvovala u brojnim radijskim i televizijskim emisijama, a njeni nastupi su emitovani na radio i TV kanalima nacionalne televizije.

cebef logo cir

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом.

Оснивач

grb-bg-cir

Контакт


Адреса : Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

Програм - pdf

.program 2019