facebook 20  instagram 20

„Letnji muzički vatromet“

Četvrtak, 25. jun, 20.30 časova
Zadužbina Ilije M. Kolarca
 „Letnji muzički vatromet“
Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije
dirigent: Bojan Suđić
Olivera Merkurio, sopran

 

Stevan Hristić (1885-1958)
Odlomak iz baleta „Ohridska legenda“

Đakomo Pučini (1858-1924)
Uspavanka iz opere „Đani Skiki“

Jovan Ivanović (1845-1902)
Dunavski valovi

Nikolaj Rimski-Korsakov (1844-1908)
Bumbarov let

Antonjin Dvoržak (1841-1904)
Slovenska igra br. 8

Johanes Brams (1833-1897)
Mađarska igra br. 5

Aram Hačaturjan (1903-1978)
Valcer iz muzike za dramu „Maskerada“

Đoakino Rosini (1792-1868)
La danza

Aram Hačaturjan
Igra sabljama iz baleta „Gajane“

Johan Štraus (1825-1899)
Polka Munje i gromovi

Franc fon Supe (1819-1895)
Uvertira Laka konjica

Vodeće dirigentsko ime u srpskoj muzici, Bojan Suđić je šef-dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS i izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije RTS. Radi i kao redovni profesor i šef katedre za dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a 2015. godine obeležava tridesetogodišnjicu profesionalne dirigentske karijere. Od samog početka njegov rad odlikovali su izuzetna širina i raznovrsnost repertoara horske, simfonijske i scenske muzike, izvanredna postignuća u svim ovim oblastima i brojna priznanja – počev od Prve nagrade na Jugoslovenskom takmičenju mladih umetnika u Zagrebu 1989, preko najznačajnijih profesionalnih priznanja u domaćoj muzici: nagrade na Međunarodnoj tribini kompozitora, godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije, nagrade Grada Beograda, Zlatnog beočuga, godišnje nagrade časopisa Muzika klasika i drugih. Intenzivno nastupa na domaćim i inostranim scenama.
Od 1992. godine je stalni dirigent Hora i Simfonijskog orkestra RTS sa kojima je izveo veliki broj horskih, simfonijskih i vokalno-simfonijskih ostvarenja svetske i domaće baštine. Najveći broj tih koncerata snimljen je za radio i TV, a oni su i osnova obimne Suđićeve diskografije.
Sarađivao je od 1989. godine intenzivno i sa Beogradskom filharmonijom. Operskom dirigovanju posvetio se 1993. godine, vodeći orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a u sezoni 1999/2000. bio je njegov šef-dirigent. Generalni muzički direktor Opere bio je 2004/2005.
Od 1998. godine otpočinje angažman kao gost-dirigent Kraljevske opere u Stokholmu, da bi se ta saradnja produbila i dovela ga na mesto rezidencijalnog dirigenta 2000. godine. Sa ovim ansamblom ostvario je više od 150 operskih i baletskih predstava. Plodnu saradnju ostvario je i sa ansamblom Helsinške nacionalne opere. Kao gost-dirigent nastupao je sa preko četrdeset orkestara u regionu i svetu, poput Helsinške filharmonije, Novosibirske filharmonije, Turku filharmonije, Filharmonije UNAM.

Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije (1937) deluje duže od sedam decenija, predstavlja stub muzičke delatnosti radija i televizije u Srbiji, ali ima i razvijenu koncertnu delatnost i svojim osmišljenim i angažovanim radom, nastupima u Beogradu, širom Srbije i u inostranstvu, značajno doprinosi kvalitetu muzičkog života, posebno negovanjem srpske muzičke baštine. Ansamblom su, uz najznačajnija gostujuća dirigentska imena, u svojstvu šefa-dirigenta rukovodili najznačajniji muzički poslenici – Mihajlo Vukdragović, prvi rukovodilac orkestra, potom Stevan Hristić, Krešimir Baranović, Borivoje Simić, Mladen Jagušt, Vančo Čavdarski, Vladimir Kranjčević, Milen Načev i David Porselajn. Od 2005. godine umetnički direktor i šef dirigent Orkestra je Bojan Suđić, koji je svoju umetničku karijeru upravo i počeo 1985. godine radom sa Horom RTS, a 1989. godine sa Simfonijskim orkestrom. Ansambli Muzičke produkcije RTS su nastupali na svim značajnim festivalima u Jugoslaviji i Srbiji, a ostvarili su i uspešne turneje u Engleskoj, Italiji, Francuskoj, Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Španiji, Grčkoj, Rusiji, Rumuniji, Maroku, Crnoj Gori i Hrvatskoj.
Osim arhiviranja koncertnih snimaka čiji su programi uglavnom namenski koncipirani, orkestar je ostvario i veliki broj studijskih snimaka među kojima najviše ima kompozicija domaćih autora (jugoslovenskih i srpskih) i savremene muzike, a sa domaćim solistima. Tokom rada programski ciljevi nisu se bitno menjali: kvalitetno (najčešće premijerno) izvođenje i snimanje ostvarenja domaće muzike (istorijske i savremene), premijerno predstavljanje onih ostvarenja svetske umetničke baštine koja do tada nisu bila zastupljena na našim koncertnim podijumima, posebno monumentalna vokalno-instrumentalna, simfonijska i a kapela dela. Na toj liniji izgradnje najviših izvođačkih profesionalnih standarda i ostvarenja nadahnutih originalnih kreacija našli su se i projekti ostvareni u poslednjih deset godina rada pod umetničkim rukovodstvom maestra Bojana Suđića. Osim ustanovljavanja koncertnih sezona i učestalijeg izvođenja kapitalnih dela svetske muzičke baštine, ansambl je zadržao svoje usmerenje ka interpretaciji i snimanju dela srpskih kompozitora, poput kompozicija Vasilija Mokranjca, Ljubice Marić, Konstantina Babića, Vladana Radovanovića, Rajka Maksimovića, Dejana Despića, Vlastimira Trajkovića, Milana Mihajlovića, Ivana Jevtića, Zorana Erića, Jugoslava Bošnjaka, Rastislava Kambaskovića, Vere Milanković, Svetislava Božića, Isidore Žebeljan, Ivana Brkljačića, Aleksandra Simića, Aleksandra Sedlara, Zorana Mulića i mnogih drugih, kao i klasika srpske muzike Petra Konjovića, Stevana Hristića, Marka Tajčevića i drugih.
Simfonijski orkestar RTS je dobitnik najznačajnijih domaćih priznanja.

cebef logo cir

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом.

Оснивач

grb-bg-cir

Контакт


Адреса : Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

Програм - pdf

.program 2019