facebook 20  instagram 20

Masimo Merčeli i Meri Bojić Radojčić

Utorak, 14. jul, 20.30 časova
Kuća kralja Petra Prvog
Masimo Merčeli, flauta (Italija)
Meri Bojić Radojčić, klavir

 

Program

Johan Sebastijan Bah (1685-1750)
Sonata za flautu i klavir u g mollu BWV 1020
Allegro
Adagio
Allegro

Sonata za flautu i klavir u h mollu BWV 1030
Andante
Largo e dolce
Presto

Pauza

Gaetano Doniceti (1797-1848)
Sonata in C

Klod Debisi (1862-1918)
Bilitisine pesme
Panova frula
Kosa
Grob Najada

Majkl Najman (1944)
Yamamoto Perpetuo za flautu solo (posvećeno M. Merčeliju; beogradska premijera)

Fransis Pulank (1899-1963)
Sonata za flautu i klavir
Allegretto malinconico
Cantilena: Assez lent
Presto giocoso

MASIMO MERČELI je studirao kod poznatih flautista Andrea Žonea i Maksansa Larijua. Sa samo 19 godina, postao je prva flauta poznatog pozorišta La Fenice u Veneciji, a ubrzo zatim je osvojio i nagradu Francesco Cilea, kao i prve nagrade na takmičenjima Concorso Internazionale Giornate Musicali i Concorso Internazionale di Stresa.
Kao solista nastupao je u nekim od najprestižnijih svetskih koncertnih sala – njujorškom Karnegi Holu, moskovskom Konzervatorijumu, Herkulessaal u Minhenu, Teatru Kolon u Buenos Airesu, RAI Auditorijumu u Torinu i Napulju, Konserthebau u Amsterdamu, Crkvi Saint Martin in the Fields i Vigmor Holu u Londonu, kao i na važnim festivalima u Ljubljani, Berlinu, Santanderu, Viljnusu, Bonu, Sankt Petersburgu, Jerusalimu i Varšavi.
Sarađivao je sa umetnicima kao što su Juri Bašmet, Kšištof Penderecki, Filip Glass, Majkl Niman, Masimo Kvarta, Enio Morikone, Luis Bakalov, Peter-Lukaš Graf, Maksens Lariju, Orel Nikole, Ana Katerina Antonači, Suzana Mildonijan i Patricija Tasini i orkestrima Moskovski solisti, Litvanski nacionalni simfonijski orkestar, Bečki simfoničari, Solisti Teatra Skala, Orkestar Opere u Rimu, Salcburški solisti, Moskovski kamerni orkestar i Kamerni orkestar Franc List. .
Merčeli je umetnički direktor i osnivač festivala Emilija Romanja. Od 2001. godine je član savetodavnog odbora Evropske asocijacije Festivala (EFA), a od 2011. je i njen potpredsednik.
Učestvovao u svetskoj premijeri komada Filipa Glasa „Facades”, za flautu i klavir, dok je pijanista upravo bio Filip Glas i  održao majstorski kurs u Rostropovič Fondaciji. Nastupao je u Berlinskoj filharmoniji i u velikoj sali moskovskog Konzervatorijuma, na gala koncertu sa Jurijem Bašmetom i Gidonom Kremerom. Učestvovao je u svetskoj premijeri komada Enija Morikonea „Cantata-Vuoto d’Anima Piena”, dok je dirigent bio sam kompozitor. Učestvovao je i na festivalu u Varšavskoj filharmoniji, kada je obeležen 75. rođendan maestra Pendereckog. Učestvovao je u premijernom izvođenju koncerta za flautu i orkestar Majkla Nimana, posvećenom upravo Merčeliju.
Merčeli je član žirija brojnih svetskih takmičenja najvišeg ranga.

MERI BOJIĆ-RADOJČIĆ je diplomirala i magistrirala klavir na FMU u Beogradu, gde radi kao viši umetnički saradnik na Katedri za duvačke instrumente. U dosadašnjoj koncertnoj karijeri sarađivala je i nastupala sa umetnicima kao što su: Orel Nikole, Knut Sonstevold, Matijas Alin, Stanislav Apolin, Ljubiša Jovanović, Leonid Pejsahov, Vensan Lika, Žuli Kojden, Dejan Gavrić, Matej Zupan, Matjaž Debeljak, Agustin Leon Ara, Gergelji Ices, Sara Čang, Bulent Evcil,  Mišel Belavans.
Nastupala je na Međunarodnim tribinama kompozitora, Beogradskom međunarodnom čelo festu, Manifestaciji Budva grad teatar, Flauta Fest Beograd. Na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ je više puta angažovana kao oficijelni pijanista za najstarije kategorije, kao i na 37. Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine.

cebef logo cir

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом.

Оснивач

grb-bg-cir

Контакт


Адреса : Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

Програм - pdf

.program 2019