facebook 20  instagram 20

„Naš razred“

Utorak, 28. jul, 20 časova
Ustanova kulture „Vuk Karadžić“
BELEF plus
Tadeuš Slobodjanek: „Naš razred“
režija Hanan Snir,
Pozorište Kameri iz Tel Aviva, Izrael
Nacionalno pozorište HABIMA
(u saradnji sa Ambasadom Izraela u Beogradu)

 

Tadeuš Slobodjanek (Tadeusz Slobodzianek)
NAŠ RAZRED (Our Class)

Naš razred se bavi temom komplikovanih odnosa između Poljaka i Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Desetoro dece, jedan razred, fragmenti njihovih života tokom zajedničkog odrastanja u malom selu u Poljskoj. Ljubav i ubistvo, sećanje i zaborav, silovanje i saosećanje mešaju se u moćnom dramskom iskazu koji istovremeno oduzima dah i dira pravo u srce.
Komad je lokalan i univerzalan i pripoveda o događaju koji se zaista odigrao u selu Jedvabne u Istočnoj Poljskoj, 10. jula 1941. godine, kada su poljski katolici upali u domove svojih komšija Jevreja s kojima su odrastali još od malih nogu, na silu ih zatvorili u lokalni ambar i zapalili 1600 Jevreja.
Nakon istrage koja je sprovedena 1949. godine i koja je izvela pred sud samo nekoliko ljudi za brutalno ubistvo Jevreja, Jan Tomaš Gros, svetski priznati istoričar Drugog svetskog rata, napisao je knjigu Komšije (Neighbors) zasnovanu na iskazima svedoka događaja. U isto vreme, poljska novinarka Ana Bikont je otputovala u Jedvabne, intervjuisala mnoge njegove žitelje koji su bili svedoci brutalnosti i ubista i napisala je knjigu Mi iz Jedvabnea (We From Jedwabne). Agnješka Arnold, poznata poljska rediteljka, snimila je film o pogromu u Jedvabneu.
Na ovim izvorima je poljski pisac Tadeuš Slobodjanek napisao svoj komad.
Iako je drama zasnovana na lokalnom pogromu, ona upućuje univerzalnu poruku svakom društvu koje ne prihvata „drugog“, gde deca rastu okružena netolerancijom, rasizmom i predrasudama.
Naš razred je prvi poljski komad koji je poneo nagradu Nike, najprestižnije priznanje za književnost u Poljskoj. Tadeuš Slobodjanek je završio komad 2008. godine za Festival savremene poljske drame koji je održan u Izraelskom narodnom pozorištu (The Habima Theatre).
Nakon festivala, komad je imao uspešna izvođenja u Kraljevskom nacionalnom pozorištu u Londonu, Katona teatru u Budimpešti, u Njujorku, Poljskoj i širom sveta.
Tadeuš Slobodjanek je direktor Teatra Na Voli i Dramskog pozorišta u Varšavi, kao i šef Dramske laboratorije (Laboratorium Dramatu) za pozorišne pisce u Varšavi.

dr Varda Fiš, dramaturg

cebef logo cir

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом.

Оснивач

grb-bg-cir

Контакт


Адреса : Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

Програм - pdf

.program 2019