facebook 20  instagram 20

Пети Парк

Недеља, 12. јул, 20.30 часова
Двориште Капетан Мишиног здања
„Пети парк“
режија: Б. Лијешевић

 

Представа ПЕТИ ПАРК спада у документарни опус Бориса Лијешевића инспирисаног аутентичним изразом живих актера, а у овој представи је то борба за зелену оазу на Звездари.

У представи играју:  Михаило Миша Јанкетић, Светозар Цветковић, Душанка Стојановић Глид, Петар Бенчина, Цвијета Месић и Лука Миховиловић

ПЕТИ ПАРК
Без Животног Простора – (Ни) Живот Ни Простор.

Борба за Простор је у човеку од постања. Освајање територија и њихова одбрана постоји одувек, с том разликом што је данас та борба озакоњена, средства су другачија, а самим тим и опаснија.

Ваздух. Сунце. Вода. Светлост. Флора. Фауна. Животни простор.
На Животном Простору. У Животном Простору. Према Животном Простору. Живот. Простор.
Живот и Простор.

Животни простор. Појам који се подразумева, феномен који по инерцији мислимо да поседујемо. Када шетамо улицама наших градова не доводимо у питање коме оне припадају. Наше су. Када седимо у парку не размишљамо да ли имамо право ту да будемо. Наш је. Када смо испред наше зграде не плашимо се да ће нас неко отерати. Наша је. Када се наша деца играју на игралиштима не помишљамо да ће их неко срушити. Наша су.

Шта се дешава у оном тренутку када неко то доведе у питање? Шта се дешава када неко покуша да оспори наше грађанско право и девастира  „Наше“ паркове, улице, споменике? Хоћемо ли се повући пред административним препрекама, папирима, печатима, потписима, пред силом, ароганцијом, игноранцијом, пред системом, пред Градом, пред Државом?

Уљуљкани у индиферентност и подразумевање, ушушкани у инертност, поједени безидејношћу, заражени одсуством грађанске свести, воље, отуђени, да ли смо заборавили да имамо право да доносимо одлуке, да имамо обавезу да се интересујемо за окружење, да имамо снагу да устанемо против неправде?

Да можемо да кажемо: "Не".

Грађани који су бранили Пети Парк нису заборавили.

Простор је као породично сребро. Значајан, непроцењив и у нашем наслеђу. О њему Ми одлучујемо.

Пети Парк се десио. То није мит. То није фикција. То је јединствен пример грађанске борбе која је постигла свој циљ. Нема зграде. Простор је одбрањен. Одбрањено је право на егзистенцију, право на учествовање, право на одлучивање, право на Живот, право на Простор.

„... ако и немам довољно енергије
Да сама започнем борбу,
Имам довољно енергије да се прикључим“
„Кад се његова енергија,
Његова енергија,
Њена енергија,
Моја енергија,
Енергија свих тих људи умножи и сложи
Скупи на једном месту – онда настаје Буктиња!“

СТЕЛА МИШКОВИЋ

cebef logo cir

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом.

Оснивач

grb-bg-cir

Контакт


Адреса : Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

Програм - pdf

.program 2019