facebook 20  instagram 20

„Peti park“dokumentarna drama

Subota, 11. jul, 20.30 časova
Dvorište Kapetan Mišinog zdanja
„Peti park“dokumentarna drama
režija: Boris Liješević
premijera (u saradnji sa Bitef Teatrom)

 

Predstava PETI PARK spada u dokumentarni opus Borisa Liješevića inspirisanog autentičnim izrazom živih aktera, a u ovoj predstavi je to borba za zelenu oazu na Zvezdari.

U predstavi igraju:  Mihailo Miša Janketić, Svetozar Cvetković, Dušanka Stojanović Glid, Petar Benčina, Cvijeta Mesić i Luka Mihovilović

PETI PARK
Bez Životnog Prostora – (Ni) Život Ni Prostor.

Borba za Prostor je u čoveku od postanja. Osvajanje teritorija i njihova odbrana postoji oduvek, s tom razlikom što je danas ta borba ozakonjena, sredstva su drugačija, a samim tim i opasnija.

Vazduh. Sunce. Voda. Svetlost. Flora. Fauna. Životni prostor.
Na Životnom Prostoru. U Životnom Prostoru. Prema Životnom Prostoru. Život. Prostor.
Život i Prostor.

Životni prostor. Pojam koji se podrazumeva, fenomen koji po inerciji mislimo da posedujemo. Kada šetamo ulicama naših gradova ne dovodimo u pitanje kome one pripadaju. Naše su. Kada sedimo u parku ne razmišljamo da li imamo pravo tu da budemo. Naš je. Kada smo ispred naše zgrade ne plašimo se da će nas neko oterati. Naša je. Kada se naša deca igraju na igralištima ne pomišljamo da će ih neko srušiti. Naša su.

Šta se dešava u onom trenutku kada neko to dovede u pitanje? Šta se dešava kada neko pokuša da ospori naše građansko pravo i devastira  „Naše“ parkove, ulice, spomenike? Hoćemo li se povući pred administrativnim preprekama, papirima, pečatima, potpisima, pred silom, arogancijom, ignorancijom, pred sistemom, pred Gradom, pred Državom?

Uljuljkani u indiferentnost i podrazumevanje, ušuškani u inertnost, pojedeni bezidejnošću, zaraženi odsustvom građanske svesti, volje, otuđeni, da li smo zaboravili da imamo pravo da donosimo odluke, da imamo obavezu da se interesujemo za okruženje, da imamo snagu da ustanemo protiv nepravde?

Da možemo da kažemo: "Ne".

Građani koji su branili Peti Park nisu zaboravili.

Prostor je kao porodično srebro. Značajan, neprocenjiv i u našem nasleđu. O njemu Mi odlučujemo.

Peti Park se desio. To nije mit. To nije fikcija. To je jedinstven primer građanske borbe koja je postigla svoj cilj. Nema zgrade. Prostor je odbranjen. Odbranjeno je pravo na egzistenciju, pravo na učestvovanje, pravo na odlučivanje, pravo na Život, pravo na Prostor.

„... ako i nemam dovoljno energije
Da sama započnem borbu,
Imam dovoljno energije da se priključim“
„Kad se njegova energija,
Njegova energija,
Njena energija,
Moja energija,
Energija svih tih ljudi umnoži i složi
Skupi na jednom mestu – onda nastaje Buktinja!“

STELA MIŠKOVIĆ

cebef logo cir

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом.

Оснивач

grb-bg-cir

Контакт


Адреса : Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

Програм - pdf

.program 2019