facebook 20  instagram 20

Veče popularnih operskih dueta

Četvrtak, 23. jul, 20 časova
Svečana sala Skupštine grada
Veče popularnih operskih dueta
Suzana Šuvaković-Savić, sopran
Nataša Jović Trivić, mecosopran
Nevena Živković, klavirska saradnja

 

Program

Feliks Mendelson (1809-1847)
Dva dueta iz op. 63

Frančesko Čilea
Duet Adrijane i Prinćipese iz II čina operе „Adrijana Lekuvrer“

Petar Iljič Čajkovski (1840-1893)
Duet Lize i Poline iz opere „Pikova dama“
 
Đakomo Pučini (1858-1924)
Duet Baterflaj i Suzuki iz II čina opere „Madam Baterflaj“  

Leo Delib (1836-1891)
Duet Lakme i Malike iz I čina opere „Lakme“  

Žak Ofenbah (1819-1880)
Barkarola iz opere „Hofmanove priče“
 
Isidor Bajić (1878-1915)
Solo pesma  „Sve dok je tvog plavog oka“

SUZANA ŠUVAKOVIĆ-SAVIĆ je angažman u Operi Narodnog Pozorišta u Beogradu, dobila još pre kraja studija.
Uskoro je osvojila prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju "Petar Konjović" u Beogradu.
Magistrirala je na Fakultetu muzičke umetnosti kod čuvenog soprana Radmile Bakočević.
Od svog debija u ulozi Tebalda nastavila je redovno da nastupa u Narodnom pozorištu u Beogradu.
Nastupila je u svim važnijim ulogama lirskog soprana: Mimi (Boemi), Liju (Turandot), Tatjana (Evgenije Onjegin), Euridika (Orfej i Euridika), Mikaela (Karmen), Margerita (Faust), Alisa Ford (Falstaf), Ćo Ćo San (Madam Baterflaj), Dona Elvira (Don Đovani), Neda (Pajaci), Kerubino (Figarova ženidba)...
Učestvovala je i na brojnim koncertima sa Beogradskom filharmonijom i sa Simfonijskim orkestrom Radio Televizije Srbije.
Od 2002. Suzana se predstavila italijanskoj publici u renomiranim pozorištima gradova sa velikom operskom tradicijom kao što su Askoli Pićeno, Basano del Grapa, Latina, Rieti i Ćivitavekija.
Nastupala je i u Teatro dell'Opera u Rimu, Bariju, Padovi, Jeziju, Fermu, Ređo Kalabriji, Ređo Emiliji, Rozarnu, San Ferdinandu...
Nastupala je i na brojnim koncertima širom Evrope. Krajem 2003. nastupila je na spektakularnoj proslavi u Seulu, gde je Suzana bila Mizeta u operi Boemi, pred 10.000 gledalaca u za tu priliku specijalno opremljenoj Olimpijskoj gimnastičkoj dvorani.

NATAŠA JOVIĆ TRIVIĆ, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, rođena je u Banja Luci gde je završila nižu i srednju Muzičku školu.
Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti, odsek solo-pevanje, u klasi Radmile Bakočević.
Od 1994. do 1996. godine bila je član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu.
Stalni član Opere Narodnog pozorišta je postala 1997. godine.
Dobitnik je nekoliko prvih nagrada na takmičenjima u zemlji i Druge nagrade na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine, održanom u Beogradu 1998. Na Međunarodnom takmičenju Boris Kristof u Sofiji 2000, dobitnik je Druge nagrade žirija kao i specijalne nagrade za najbolju interpretaciju, u Padovi na takmičenju Iris Adami Koradeti 2004. godine osvojila je Specijalnu nagradu, a na takmičenju Rijeka Belkanto u Rijeci 2005, treće mesto.
Nosilac je nagrada iz fondova Danice Mastilović, Anite Mezetove i Fonda Biserka Cvejić. Godine 1997. dobila je Pohvalu Narodnog pozorišta za ulogu Smetona u operi Ana Bolen (Doniceti), a 2008. za ulogu Šarlote u operi Verter (Masne) za koju je nagrađena Nagradom UMUS-a. Učestvovala je u izvođenju velikog broja vokalno-instrumentalnih dela kao što su rekvijemi Mocarta, Verdija, Sen-Sansa, Supea, mise Baha, Betovena, Hajdna, Stabat Mater Pergolezija i Dvoržaka, pasije i drugo.
Premijerno je izvela brojna dela srpskih kompozitora. Ostvarila je saradnju sa ansamblima RTS, Beogradske filharmonije, Makedonske filharmonije i drugim.
Gostovala je u Italiji, Švajcarskoj, Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Danskoj, Norveškoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini.
Na operskim scenama je ostvarila uloge Karmen (Karmen), Šarlote (Verter), Acučene  (Trubadur), Amneris (Aida), Ulrike (Bal pod maskama), Fenene (Nabuko), Madalene (Rigoleto), Laure (Đokonda), Jokaste (Edipus Reks), Olge (Evgenije Onjegin) i druge.

NEVENA ŽIVKOVIĆ je završila nižu i srednju muzičku školu u Beogradu u klasi Lidije Matić. Diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Mirjane Šujice-Babić.
Osvojila  je više republičkih i saveznih nagrada na takmičenjima, kao i diplomu Stevan Mokranjac. Bila je stipendista Fonda za mlade talente Vasilije Pavlović Carevac.
Nastupala je u svim koncertnim dvoranama u Beogradu, širom Srbije, ali i regionu i Pečuju, Budimpešti, Torontu, Pizi, Kopenhagenu, Parizu itd. Učestvovala  u mnogim emisijama većine televizijskih  kuća. Kao pijanista bila je i saradnik emisije Oči tvoje zelene na programu RTS, izvodeći starogradske pesme sa operskim pevačima, a učestvovala je i u realizaciji muzičkog projekata Toržestvo Šaljapina sa eminentnim operskim pevačem Živanom Saramandićem.
Radila je u Operskom studiju Narodnog pozorišta u Beogradu, a od 1996. godine je muzički saradnik - korepetitor u Beogradskoj operi. Stalno je angažovana i u umetničkom ansamblu Ministarstva vojske Stanislav Binički.
Sarađivala je na sledećim operama: Figarova ženidba, Atila, Ana Bolen, Pepeljuga, Seviljski berberin, Evgenije Onjegin, Veštice iz Salema, Travijata, Boemi, Don Karlos, Karmen, Nabuko, Trubadur, Rigoleto, Kavalerija rustikana, Đani Skiki, Toska, Ljubavni napitak, Don Kihot, Mocart i Salijeri, Aida, Italijanka u Alžiru, Don Paskvale, Madam Baterflaj, Slepi miš, Vesele udovice, Holanđanin lutalica i druge koje su bile na repertoaru opere.
Sarađivala  s mnogim dirigentima kao što su: Oskar Danon, Jovan Šajnović, Jon Janku, Mladen Jagušt, Imre Toplak, Angel Šurev, Bojan Suđić, Dejan Savić, Alesandro Sanđorđi, Johanes Harnajt itd.

cebef logo cir

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом.

Оснивач

grb-bg-cir

Контакт


Адреса : Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

Програм - pdf

.program 2019