facebook 20  instagram 20

Концерт групе „Ођила“

Концерт групе „Ођила“
цена улазнице: 300 динара;

Група Ођила основана је 1983. године. Реч „Ођила“ је састављена од две речи на ромском језику: „ођи“, што значу „душа“ и „ђила“, што значи „песма“. Њихов репертоар чини циганска музика, односно традиционална музика ромског народа источне Европе.
Ођилу су основали Игор Дуњић-Звержановски и Слободан Симоновић, који су најпре наступали као дует. Њима су се убрзо прикључиле Даворка Боснић и Сања Узелац, а затим Борис Николић, Андреј Стефановић и на крају Никола Диклић.
Група је објавила пет албума. На њиховом трећем албуму, названом Ођила – музика из филмова, налази се музика из филмова у којима су учествовали чланови групе, било као музичари или глумци. Међу тим филмовима су Мрачна страна сунца (у коме се појављује Бред Пит у једној од првих главних улога у својој каријери), Други човек, Осми дан у недељи (у коме Даворка Боснић игра главну улогу) итд. Учествовали су и у позоришној представи Летимо, срешћемо се, коју је режирао Стево Жигон, као глумци и певачи.
Ођила је први бенд популарне музике који је имао концерт у Задужбини Илије М. Коларца у Београду и први који је наступао у Мариборском позоришту откако је основано крајем 19. века. Уживали су велику популарност у свим крајевима бивше Југославије. Представљали су Југославију на Светском фестивалу циганске музике у Лондону 1988.
Група Ођила се распала 1990, почетком ратова у Југославији. Дуњић-Звержановски отишао је у Холандију, док су Узелац, Симоновић, Николић и Стевановић основали нов бенд под називом Романо 4, настављајући да изводе ромску музику источне Европе, као и сопствену музику. Даворка Боснић, гитариста Никола Диклић наставили су да користе име Ођила и наступали су претежно у Италији у бившим југословенским републикама. Објавили су студијски албум Fantasia Tzigana у Београду 1994, чији је аутор и продуцент Никола Диклић.
У мају 2003. бенд је у Холандији објавио други албум под називом Ођила у Холандији. У снимању албума су учествовали сви чланови Ођиле изузев Боснићеве, коју је заменила Гордана Свиларевић. Група се коначно поново ујединила 2007. и до данас делује у саставу Сада је чине Боснић, Узелац, Николић, Стефановић и Симоновић.
Ођила заснива свој музички израз на традицији Ромског театра у Москви и музици из легендарних филмова као што је Цигани лете у небо. На питања о њиховој музици, Даворка Боснић је описивала бенд следећим речима:
„Чему смо слични? Сликарском платну...  Месецу, забоденом у крошњу тополе... Земљи која се тресе од снаге надолазеће лаве... Племенитом миловању топлог ветра... Нежном додиру нечег познатог, длана... Јадиковци и крику, молитви и пљуску... Блату на ципелама и детету у материци... Рици гладних лавова... Дивљим коњима, разузданим и слободним... Светлости у мраку... Дугом путу и завежљају у срцу...“.

Белеф 2016.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

 Одбор Београдског летњег фестивала БЕЛЕФ 2016
Председница:
Марија Марић Марковић
Чланови Одбора:
Ивана Тришић, Гордана Предић, Александар Ђаја, Дана Гак

 Извршна продукција:
Центар београдских фестивала – ЦЕБЕФ

 В.д. директора:
Милан Лазовић

 Помоћник директора:
Наташа Илић

 Секретар установе:
Ана Бутрић

 Координатор програма и сценариста свечаног отварања:
Војислав Милин

 Продуцент фестивала:
Тијана Церовић

 Технички продуцент:
Саша Ненадовић

 Музички продуцент:
Жељка Лакићевић

 Главни организатор:
Ивана Панић

 Служба протокола:
Јелена Лунић, Мирјана Панић

 Прес служба:
Јелена Лакићевић, Вук Пајковић

 Визуелно решење и дизајн:
Симона Дашић-Раца

 Веб дизајн и спот фестивала:
Дејан Бојовић

 Рекламни спотови:
Немања Тасић

 Фотографи:
Милутин Рајковић, Тијана Рајковић

 Организатор:
Петар Алемпијевић

 Сараднице:
Маријана Станковић, Катарина Радовановић

 Правна служба:
Небојша Игњатовић

 Служба рачуноводства:
 Нела Кузмановић, Марина Василић, Данијела Ранђеловић, Слађана Шошкић

 Уреднице каталога:
Јелена Јанковић-Бегуш, Милица Кадић

 Сараднице на каталогу:
 Милица Љубичић, Ивана Шоботовић

cebef logo cir

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом.

Оснивач

grb-bg-cir

Контакт


Адреса : Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

Програм - pdf

.program 2019