facebook 20  instagram 20

Концерт Феми Кутија

Среда, 12. јул, 21.00, Башта СКЦ
Концерт Феми Кути, Велика Британија

Цена улазнице: 1200,00
 
 
„Мислим да су данас људи, свуда у свету, у таквом безнађу да је музика једини начин да нађу снагу да иду даље и превазилазе препреке.” Феми Кути
Феми Кути у Београд долази у пратњи свог великог бенда и плесача, који, како музички критичари широм света кажу, чине да све изгледа као 3 шоу у једном.
Принц афробита, један од правих великана афричке музике, велики борац за политичку и социјалну правду, доследан наследник свога великог оца Феле Кутија- све ово су речи којима се најчешће описује лик и дело чувеног нигеријског музичара Фемија Кутија.
Феми је власник многобројних хитова и албума, четири пута номинован за награду Греми, који са подједнаком страшћу живи своју музику, али и води борбу за људска права и све друге проблеме афричког континента, због чега га је Амнести интернешенал именовао за свог „афричког амбасадора“. Феми је добио и награду Уметник године британског часописа Songlines и био је позван да се придружи легендарној рок групи Red hot chili peppers на њиховој турнеји по Европи.
Фемија музика је разноврсна. Његове плоче причају причу, а он је у свом музичком стваралаштву увек настојао и успевао да превазиђе границе жанра.
Желећи да изгради сопствено име и сопствени стил, ван окриља свог чувеног оца Феле,
1985. оснива сопствени бенд Positive force (Позитивна сила), те је током деведесетих постао је признат уметник, потпуно свој, са карактеристичним живописним и уравнотеженим стилом. 
Његов студијски албум из 2008. године Day By Day (Из дана у дан) побрао је неподељене позитивне критике и важи за његов најуспешнији албум.
Снимајући албум Африка за Африку 2011, Феми је осетио да му је потребно да се врати коренима, у Decca студио у Лагосу, где је урадио своје прве снимке са својим оцем и свој соло албум, Шоки Шоки.
Decca студио, који ће убрзо постати Afrodisia Records, био је седамдесетих година експериментална основа за већину нигеријских ремек дела тог времена, укључујући и Фелина дела.  
„То је било врло значајно историјски место за афробит и то место има оне мистичке вибрације које је Феми осетио“, подсећа Соди, његов дугогодишњи пријатељ на путовањима и париски продуцент, који је отпутовао у Лагос како би био део тога. „Ми смо знали да је студио у неразвијеној држави са старим миксетама, застарелом опремом, сви смо знали да опрема неће бити врхунска, али смо хтели да прихватимо изазов – јер је све другачије у Лагосу. Тај град је прави монструм; он има утицај на начин на који музичари свирају. Трик је да се ухвати дух Лагоса, а да сам њему не подлегнеш.
Ако је албум Африка за Африку био повратак коренима, онда је следећи албум Нема места за моје снове (2013) био даље израстање из тих корена, настао из жеље да редефинише суштину афробита, али у модерном времену. Како неко може да редефинише суштину тако комплексне музике, ако је Фела Кути, Фемијев отац, у њеном стварању, крајем шездесетих година, помешао фанк, џез и афрички фолк? По Фемијевим речима, афробит остаје музика „која треба да натера људе да плешу, помажући им да прогутају горку пилулу реалности“.
У исто време, његово „Ново афричко светилиште“ у Лагосу, које прима 2.000 посетилаца, још увек носи буктињу афробита и чак је постало један од последњих динамичких храмова живе афричке музике. Ерика Баду, Дамон Албарн, Хју Масекела и Африка експрес су се недавно ту појавили, као и лагоска полиција, која редовно врши претресе на том месту, борећи се са локалном масом и покушавајући да затвори ово високо цењено место отпора.

 

Белеф - 2017.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

Одбор Београдског летњег фестивала БЕЛЕФ 2017
Председница: мр Дана Гак
Чланови Одбора: Гордана Предић, Александар Ђаја, Марија Марић Марковић
Уметнички директор: Проф. Александар Илић

Извршна продукција:
Центар београдских фестивала – ЦЕБЕФ
В.д. директора: Наташа Илић
Секретар установе: Ана Бутрић
Координатор програма: Војислав Милин
Продуцент фестивала: Саша Ненадовић
Служба протокола: Јелена Лунић
Главни организатор: Ивана Панић
Организатори: Мирјана Панић, Петар Алемпијевић, Дарија Јевтић
Прес служба: Марија Тривић
Асистент продуцента: Ивана Митровић
Уреднице програма уметничке музике: мр Јелена Јанковић-Бегуш, Милица Кадић
Визуелно решење и дизајн: Симона Дашић-Раца
Превод, лектура, коректура: Ивана Шоботовић
Веб дизајн: Дејан Бојовић
Правна служба: Небојша Игњатовић
Служба рачуноводства: Нела Кузмановић, Марина Василић, Данијела Ранђеловић,
Слађана Шошкић
Општа служба:Маријана Станковић, Катарина Радовановић, Весна Перовић,
Божица Петровић
Фотографи: Жељко Синобад, Белкиса Абдуловић Бека
Спот фестивала: Никола Пурић

cebef logo cir

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом.

Оснивач

grb-bg-cir

Контакт


Адреса : Илије Гарашанина 24
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 3236530
Email : info@cebef.rs

Програм - pdf

.program 2019