facebook 20  instagram 20

IUI Transition Dance company: „Нушић триптих“

Понедељак, 26. јун, 20.30,
Народно позориште, сцена „Раша Плаовић“
IUI Transition Dance company: „Нушић триптих“

слободан улаз

На малој сцени "Раша Плаовић" Народног позоришта у Београду 26. јуна 2017. премијерно ће бити приказана плесна представа Нушић Триптих у извођењу и кореографији прве генерације студената Института за уметничку игру свих одсека и у кореографијама два најзначајнија и респектабилна домаћа и европска кореографа Исидоре Станишић (Србија) и Мачеја Кузминског (Пољска).
Пројекат Нушић Триптих је сачињен од три савремене плесне кореографије које представљају истраживање уметника у преобликовању драмског текста, једног од најзначајнијих комедиографа Бранислава Нушића, у савремене извођачке уметности.
Руководећи се темама које је Бранислав Нушић у својим делима обрађивао на јединствен начин, кореографи ће у својим делима преиспитивати односе који се тичу свакодневице савременог друштва, малограђанског духа, аморалности и лажи, корумпираности, користољубља, неукуса, неприлагођености и несигурне егзистенције.  Сваки кореограф понаособ ће истражити адекватан сценски израз и играчки вокабулар који на најдиректнији начин комуницира са парадоксом савременог света и указује на актуелност тема које је Нушић обрађивао у својим делима.

"Мој хумор изазивајући смех на уснама ублажава суровост живота." Бранислав Нушић
У сва три дела публици ће се представити играчи: Андреја Симић, Маја Марковић, Катарина Стојковић, Мила Стијак, Катарина Бућић, Бранко Митровић, Марија Вученовић, Владимир Чубрило и Тамара Пјевић (алтернације Ана Обрадовић, Борис Видаковић и Николина Милошевић).
Пројекат су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Народно позориште у Београду, Фестивал Охридско лето, Nisville Jazz Festival и БЕЛЕФ.

Господин Министарка
Кореографија и играчи: Катарина Бућић, Катарина Стојковић, Марија Вученовић, Мила Стијак, Владимир Чубрило и Маја Марковић (алтернације Ана Обрадовић, Лука Стојковић и Николина Милошевић);
Музика: Жељко Нинић
Костим: Снежана Арнаутовић Стјепановић

Министарка елегична поема
У многим редитељским тумачењима ОНА је била повод за каламбурско виђење паланачке покондирене тикве. Међутим, иза карикатуре којом је представљена крије се тема социјално друштвеног значаја: шта, како и зашто? долази до, може се рећи, насилне трансформације једноставне, моралне исправне личности у смешно жалосну прециозу. Обиље водвиљских обрта површном комичношћу замагљује стварни лик особе истргнуте из сопственог интимног патријахалног света, која се не сналази у новонасталој ситуацији друштвеног лицемерја и жеље за влашћу.

Ожалошћена породица
Кореографија: Исидора Станишић;
Играју: Андреа Симић, Катарина Бућић, Марија Вученовић, Бранко Митровић, Мила Стијак, Катарина Стојковић, Маја Марковић, Тамара Пјевић, Владимир Чубрило, (алтернације Ана Обрадовић, Лука Стојковић и Николина Милошевић);
Музика: Дарја Јаношевић;
Костим и сценографија: Снежана Арнаутовић Стјепановић

Ожалошћена породица – за сва времена
У овом делу акценат је на скривеној похлепи у Ожалошћеној породици. У времену Нушићевог стваралаштва похлепа је била сматрана аморалном и добро скривена лицемерним нормама малограђанског друштва. С ерозијом моралних норми савременог света она постаје оправдање за лични просперитет, јер циљ оправдава средство. Централна тема плесног тумачења овог дела је инверзија моралног кодекса односно како је Rest in piece постало Rest in style.

Хотел Excelsior

Кореографија: Мачеј Кузмински;
Играју: Андреа Симић, Катарина Бућић, Марија Вученовић, Бранко Митровић, Мила Стијак, Тамара Пјевић (алтернације Ана Обрадовић, Лука Стојковић и Николина Милошевић);
Музика: разни аутори;
Костима и сценографија: Снежана Арнаутовић Стјепановић

Варијација на тему Нушићевог Покојника
Шта се дешава у породици и с њом, када њен предатор одлучи да умре?
Павле, немоћан да реши горуће проблеме и недоумице у односу с друштвом и сопственом женом одлучи да нестане, односно да се прогласи мртвим. Скривен у соби Хотел Еxcelsior прати трансформацију породице која се од привидно моралне грађанске претвара у грабежљиву дружину типичну за земље у транзицији. Да ли се то заиста дешава или је само његов фантазмагоричан сан? Да ли ће заувек остати скривен и из даљине посматрати промене друштва тугујући за светом који је мислио да познаје? Или је цела ујдурма била повод да се разведе од Риме?

Циљ пројекта је ново тумачење Нушићевих најзначајнијих дела језиком савремене уметничке игре и по први пут постављање дела Ожалошћена породица, Госпођа Министарка и Покојник у савременом плесном театру.

Исидора Станишић рођена је 14.8.1975. у Београду. Завршила је Балетску школу Лујо Давичо у Београду као ђак генерације и дипломирала на Институту за уметничку игру, одсек кореографија. Већ током школовања била је ангажована у представама класичног балетског репертоара у Народном позоришту. По завршетку школовања опредељује се за савремени плесни израз за који се усавршава у иностранству као стипендиста Националног кореографског центра у Монпељеу, стипендиста ВЕБ ДАНС-а у Бечу и стипендиста Гете Института за Глобал Данс у Дизелдорфу. Знање из области савремене игре наставља да обогаћује похађајући многобројне радионице у земљи и иностранству. Данас се савременом игром бави као играч, кореограф и педагог у балетској школи "Лујо Давичо", Институту за уметничку игру и Битеф денс компанији. Један је од оснивача Станице – сервиса за савремени плес.

Мачеј Кузмински (Maciej Kuźmiński),рођен 1985. је дебитовао као кореограф 2009. године. 2014. године, као кореограф је остварио домаћи и међународни успех када је добио награду публике на престижном Polish Dance Platform за кореографију Room 40. Познати Dance Tabs Magazine описао је Room 40 Мачеја Кузминског као савршено премошћивање концепта и лепоте – уз напомену да добро описује стил кореографа. Његови смели радови са тешким и динамичним покретом, представљени су преко 50 пута у Немачкој, Израелу, Бразилу, Аустрији, Белорусији, Украјини, Грузији, Србији, Мађарској, Енглеској и у Пољској. Добитник је више награда: 1. награда и Награда публике  у Хановеру и Штутгарту, у Немачкој, Награда Scapino Ballet production,, и недавно 1. награда на ИФМЦ у Витебску, Белорусија. Кузмински је дипломирао на лондонском Тринити Лабан конзерваторијуму савременог плеса. Тренутно је уметнички директор у Caro Dance Theatre у Сиедлцу, Пољска.

Институт за уметничку игру
Институт за уметничку игру из Београда, основан 2014. године, пружа први акредитовани високошколски програм који омогућава студентима школовање у области високо професионалне уметничке игре: класичаног балета и савремене игре, кореографије, балетске педагогије и сценске народне игре. Студијски програм на овом институту је утемељен на савременом концепту и воде га истакнути професори из Србије као и професори са Тринити Лабан Конзерваторијума из Лондона. Институт за уметничку игру организује основне и мастер академске студије из области уметничке игре.
Институт за уметничку игру је до сада реализовао бројне пројекте у чијем су извођењу учествовали студенти Института, а у оквиру сарадње са манифестацијама, фестивалима и институцијама и на концератима представили су се самостално или групно, у земљи и иностранству.
Институт за уметничку игру из Београда основао је 2017. нову плесну компанију под називом IUI Transition dance kompanija, која се управо представом Нушић Триптих премијерно представља. Играчи ове компаније уједно добијају прилику да заврше  Мастер студије плесног перформанса, а будући студенти – играчи потписују уговоре на две године. Компанија је интернационалног карактера са предавачима из иностранства.

 

Белеф - 2017.

Оснивач и покровитељ Београдског летњег фестивала:
Скупштина града Београда

Одбор Београдског летњег фестивала БЕЛЕФ 2017
Председница: мр Дана Гак
Чланови Одбора: Гордана Предић, Александар Ђаја, Марија Марић Марковић
Уметнички директор: Проф. Александар Илић

Извршна продукција:
Центар београдских фестивала – ЦЕБЕФ
В.д. директора: Наташа Илић
Секретар установе: Ана Бутрић
Координатор програма: Војислав Милин
Продуцент фестивала: Саша Ненадовић
Служба протокола: Јелена Лунић
Главни организатор: Ивана Панић
Организатори: Мирјана Панић, Петар Алемпијевић, Дарија Јевтић
Прес служба: Марија Тривић
Асистент продуцента: Ивана Митровић
Уреднице програма уметничке музике: мр Јелена Јанковић-Бегуш, Милица Кадић
Визуелно решење и дизајн: Симона Дашић-Раца
Превод, лектура, коректура: Ивана Шоботовић
Веб дизајн: Дејан Бојовић
Правна служба: Небојша Игњатовић
Служба рачуноводства: Нела Кузмановић, Марина Василић, Данијела Ранђеловић,
Слађана Шошкић
Општа служба:Маријана Станковић, Катарина Радовановић, Весна Перовић,
Божица Петровић
Фотографи: Жељко Синобад, Белкиса Абдуловић Бека
Спот фестивала: Никола Пурић

cebef logo cir

ЦЕБЕФ припрема и реализује филмске, музичке и мултимедијалне амбијенталне фестивале са вишедеценијском традицијом.

Оснивач

grb-bg-cir

Контакт


Адреса : Светогорска бб
11000 Београд
Србија
Телефон: +381 11 4039182
Email : info@cebef.rs

Програм - pdf

.program 2019