ФДУ ДОКУМЕНТАРНЕ РАДИО ДРАМЕ

ФДУ ДОКУМЕНТАРНЕ РАДИО ДРАМЕ

ЈАВНО СЛУШАЊЕ ДОКУМЕНТАРНИХ РАДИО ДРАМА СТУДЕНАТА ПОЗОРИШНЕ И РАДИО РЕЖИЈЕ ФАКУЛТЕТА ДРАМСКИХ УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ

 

Факултет драмских уметности

 

О ДРЕГ КУЛТУРИ

Шта Београђани у јавном превозу  знају о дрег култури, да ли знају ко су дрег извођачи и шта мисле о њима? Шта две дрег краљице са београдске сцене мисле о  дрегу у Србији и  како изгледа бити дрег краљица код нас данас?

Иако дрег има своју историју и конвенције, тек се од недавно појављује у популарној култури код нас. То је донело и популарност, али и разноврсност ставова  према овој врсти уметности и начину живота.

 

Учествују:

Aleксис Вандеркант Пластик, Весна Мдмазел и Београђани

Редитељка: Анђела Крунић

Сниматељка: Анђела Крунић

Драматуршкиња: Леа Петров

Дизајнер звука:Никола Мартиновић

Продуценткиња: Софија Нађа Станић

 

Снимано у Београду, април и мај 2024. године

 

О ГОЛОТИЊИ

За представу „Голотиња“ коју је за испит реће године позоришне режије режирао Огњен, продуценткиња Хелена је пронашла професионалне моделе Невену и Сандру, које су статирале у сценама сликања акта и у сцени нудистичке плаже. Тек после премијере Огњен је стигао да их упозна и истражи да ли је за њих нудизам став или занимање.

 

Сниматељ: Огњен Драговић

Драматуршкинња: Леа Петров

Режија: Огњен Драговић

Дизајн звука: Матија Илић

Продуценткиња: Хелена Орлић

Учествују: Сандра,  Невена и  Огњен

 

Снимано у Београду, мај 2024.

 

О СТРАНЦИМА

Кроз 4 различита погледа на живот у студентском дому ауторка истражује појмове странца и другости. Има ли нетрпељивости или влада солидарност јер су сви домци ипак странци у Београду? У хумористичком судару мишљења четири различите групе студената отварају се питања предрасуда, културних разлика, мањкавости система, али и пријатељства.

 

Редитељка и сниматељка: Нина Рачета , студенткиња 3. године позоришне и радио режије ФДУ  До сада је режирала целовечерњу радио драму ,,Свуда су Мире само мира нема”, по тексту Јане Миливојевић, премијерно изведену у новембру 2023.г. на FLUX радију.

Дизајнерка звука: Наташа Шормаз  демонстраторка на предмету Радио режија добитница годишње награде за најбољег студента Катедре за снимање и дизајн звука ФДУ.

 

Снимано март, април 2024.г. у Студентском дому ,,Студентски град”

 

О САМОСТАЛНОСТИ

Документарна радио драма “О Самосталности” истражује феномен самосталности, кроз причу о вођењу властитог живота, доношењу одлука и прихватању последица. Пратимо младића који је напустио своје село и преселио се у град, у жељи да започне нови живот. Кроз разговоре с различитим људима и ситуације које доживљава, попут тражења посла, стана, сукоба жеља и могућности, као и осећаја самоће, истражујемо границе самосталности. Документарна драма садржи аутентичне снимке с његовог посла и факултета, разговоре с људима који га познају, и његове коментаре на све то. Кроз само један дан у његовом животу, истражујемо препреке самосталности и како се она одражава у свакодневним ситуацијама.

 

Режија: Милан Богдановић

Сниматељ: Милан Богдановић

Монтажа: Милан Богдановић, Раде Јосиповић

Дизајн звука: Наташа Шормаз

 

О САМОЋИ

Путем живописних прича људи из малог села на западу Србије и кроз личну призму

свакодневнице њеног редитеља, ова радио драма се бави и интроспекцијом и самоћом. Редитељ спаја фрагменте разговора са различитим људима и фрагменте приватног разговора са својом мајком у једну наративну целину. Његови сусрети са мештанима откривају различите облике које самоћа поприма у руралним заједницама. Кроз три фазе у три различита наративна стила драма испитује самоћу као сопствену одлуку, али и као проблем. Кроз интеракцију са вештачком интелигенцијом редитељ покушава да анализира приче својих саговорника као и себе. Ова радио драма бави се људима, док нам и разоткрива сопствени процес настајања, у сврху тога да нам одговори на питање “Шта је самоћа?”

 

Режија: Раде Јосиповић

Сниматељ: Раде Јосиповић

Монтажа: Милан Богдановић, Раде Јосиповић

Дизајн звука: Наташа Шормаз

Драматургија: „ChatGPT“

Саговорници: Ивана, Гоца, Драгица, Драган, Славко, Милета